13 abril 2015

Més a prop de la Malaltia de Chagas amb Pere Albajar

El passat dissabte 21 de març a Les Cases dels Mestres de Caldes de Montbui Caldes Solidària va organitzar una xerrada a càrrec del metge calderí Pere Albajar sobre la malaltia de Chagas i el projecte de cooperació internacional per al desenvolupament relacionat que s’està duent a terme amb el suport del municipi.

Des de fa uns anys en Pere Albajar és el responsable del Programa de Control de la Malaltia de Chagas del Departament de Control de Malalties Tropicals Desateses de l’Organització Mundial de la Salut. En Pere també és membre de Caldes Solidària i la relació amb l’entitat es remunta als anys 90 quan l’associació va donar-li suport a la seva tesi doctoral sobre malalties tropicals.

 

En aquest acte, per un cantó vam poder conèixer una mica més, o fins i tot per molts descobrir, la tercera malaltia més important a l’Amèrica llatina després del SIDA i la Tuberculosi, la malaltia de Chagas. Aquesta és una de les disset malalties tropicals considerades desateses o negligides (“neglected diseases”), per la qual es calcula que hi ha entre sis i set milions de persones infectades arreu del món, la majoria a Amèrica llatina, on la malaltia hi és present de forma endèmica. Està causada per un paràsit protozou (Trypanosoma cruzi) que es transmet típicament pel contacte amb la femta d’uns insectes (xinxes) infectats que piquen a les persones, però també per transfusions de sang i transplantaments d’òrgans contaminats, i també la transmissió pot ocórrer durant l’embaràs de mare infectada a fill o inclús, per accident de laboratori. La malaltia passa desapercebuda en molts casos, però en un 40% dels infectats, uns anys o fins i tot dècades després de contraure el paràsit, es manifesta la malaltia principalment amb alteracions al cor o el sistema digestiu que poden ser fatals. Un diagnòstic precoç és vital per fer possible l’aplicació ràpida de tractaments que evitin el desenvolupament de la malaltia i les seves pitjors conseqüències, malauradament però s’estima que només es coneix un 10% de les persones infectades.

Tot viatjant en la història d’aquesta malaltia, en Pere Albajar ens va fer reflexionar sobre com l’acceleració que caracteritza la nova era en la que estem i la intervenció humana ha facilitat la dispersió de la malaltia, per exemple a causa de l’alta mobilitat de persones (emigrants, turistes, viatges de treball, etc.) o l’alteració d’ecosistemes per la presència humana. Tal com va dir Albajar, és una malaltia que hem globalitzat i el que no havia fet la malaltia amb milers d’anys l’home ho ha fet en unes poques dècades. Tant és així que la malaltia tot i ser pròpia i encara majoritàriament d’Amèrica llatina, ja es troba als Estats Units i Canadà, en nombrosos països europeus incloent Espanya, com també a l’Àsia i Austràlia.

A més a més sabem ara que aquesta malaltia estigmatitza les persones afectades i a les seves famílies, doncs s’associen a pobresa, higiene deficient, o fins i tot la mort. És una malaltia amb un impacte social molt fort que discrimina les persones i això encara dificulta més la difusió d’informació perquè la por, tant a contraure la malaltia com a dir que se n’és víctima, és tan forta que és complicat normalitzar-la.

Per combatre això, Albajar destacà la feina que s’està duent a terme amb l’ajuda del futbolista professional del FC Barcelona, Leo Messi, i que al mateix mes d’abril hi ha previst estrenar un nou espot de la campanya Guanya al silenci, guanya a la malaltia de Chagas.

Albajar va explicar que un dels pilars del control de la malaltia és disposar d’un bon sistema d’informació i vigilància. És en aquesta direcció que l’OMS vol realitzar al 2016 un curs sobre el control d’aquesta malaltia amb agents de salut de diferents països per tal de capacitar-los en la gestió eficient de la malaltia a cada regió atenent al seu context. Pretenen que siguin persones revolucionàries i qüestionadores per a la lluita contra aquesta malaltia, els anomenen agents multiplicadors.

L’Ajuntament de Caldes ha aprovat el finançament de 14.500€ sol·licitat per Caldes Solidària per a la fase de disseny i preparació prèvia  d’aquest curs, un projecte de cooperació internacional entre administracions catalanes i l’OMS. El Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS) intervé amb especialistes de la salut i la Universitat Politècnica de Catalunya hi posa el seus coneixements en docència.

Després d’un espai de debat, Caldes Solidària va manifestar que té tot el sentit cooperar amb organismes internacionals i fer-ho des del municipi. La cooperació ha de ser transformadora i persegueix ser transcendent, precisament la cooperació amb l’OMS fa possible això, ja que pot tenir un efecte multiplicador i fer arribar els seus beneficis a molts països.

Ja a les acaballes de l’acte, Pere Albajar va dir que si els ciutadans fóssim conscients del poder que tenim entre les mans treballant tots junts, moltes coses podrien canviar, i també va afegir que la cooperació és cosa de tots, que tots tenim un paper important en aquest món (no és més important el que fa un ministre que un ciutadà  o un professional de salut per exemple) i que en definitiva aquest projecte treballa ciutadania.

 

Al finalitzar l’acte Ràdio Caldes entrevistà al Pere Albajar, podeu escoltar la gravació prement aquí.