Actes

28 abril 2018

Xerrada/col·loqui “Ser refugiat a l’Europa dels murs avui”

Caldes Solidària té per objectiu fomentar la solidaritat de la vila de Caldes de Montbui amb les persones que pateixen a causa de la pobresa, de la injustícia o de la violència. Avui són moltes les persones que han de fugir de casa seva per aquestes causes. Les dades que presenta l’ACNUR són esgarrifoses, l’any2016 quasi 66 milions de persones havien estat desplaçades per aquestes causes, 10 milions d’apàtrides, 75000 menors no acompanyats,…. (http://www.acnur.es/PDF/Tendencias2016.pdf). El problema dels refugiats, dels desplaçats, dels emigrants no és tan sols la crisi de Síria, és molt i molt més. Davant d’això, estem en una Unió Europea hipòcrita, on la major part d’estats defensa els valors humans però es comporta sense cap respecte als drets humans.

Molts de nosaltres som fills de desplaçats a causa de la pobresa, molts dels nostres avis van ser refugiats a França i a altres països. Sentim el problema proper. Per això des de Caldes Solidària volem aturar-nos a pensar conjuntament sobre quina és la situació que estem vivint i així reflexionar sobre com hem d’actuar. Hem convidat a la Maite Marin, calderina, antropòloga, per poder parlar pausadament sobre aquests fets.

Maite Marin, antropòloga

Ser refugiat a l’Europa dels murs avui: el cas d’Espanya, un sistema d’acollida gens acollidor

13h – Sala 2 del Centre Cívic i Cultural de Caldes de Montbui

Per tancar la jornada, un dinar/piscolabis col.lectiu (a compartir el que portem). 

“Davant la situació extrema de moltes persones que han de fugir dels seus llocs d’origen a causa de les guerres, la persecució política, els desastres ambientals, la violència de gènere, la seva orientació sexual, etc. els països europeus s’han blindat,  externalitzant les fronteres i la gestió de les persones a tercers països. Fins i tot perseguint als defensors i defensores dels drets de les persones que migren, i criminalitzant les organitzacions que intenten pal·liar les seves situacions. Davant de la construcció de nous murs al territori europeu, de l’auge del racisme i del rebuig cap “als  altres”,  analitzarem els mecanismes del sistema espanyol d’ “acollida” de les persones refugiades. De forma contrària al que hauria de fer, el sistema rebutja, maltracta i violenta els drets de les persones asilades contravenint drets humans fonamentals i els acords europeus.”

Lloc: Sala 2 del Centre Cívic i Cultural - C/ Buenos Aires 16-18 - Caldes de Montbui

Horari: 13:00

Organitzador: Caldes Solidària

Preu: Entrada lliure