Actes

7 juny 2016

Reconstrucció del Nepal. Projecte Awasuka

El proper dimarts 7 de juny a Les Cases dels Mestres a les 19 h, la Mònica Sans (arquitecte, membre d’Amics del Nepal) i la Berta Marín (arquitecte, membre de Base A) ens explicaran tot el treball fet i el treball que queda per fer.

Davant d’una crisi humanitària el millor sens dubte és un treball seré i constant, això és el que estem aconseguint. Ens cal el vostre recolzament per seguir-ho fent. La vostra presència a l’acte és molt important per nosaltres, ens cal recordar que no treballem sols, que ho fem en nom de la població de Caldes. Cal dir que tindrem una sorpresa especial… podrem gaudir de música amb la participació a distància d’infants i joves de Bhimpedhi!

Més informació sobre el proyecto de cooperació al seu apartat a la nostra web.

20160531_212219

Fa un any, a finals d’abril de 2015, un terratrèmol va devastar una part molt important del Nepal. Morts, ferits, cases destruïdes, monuments històrics ensorrats, camins de muntanya perduts, escoles malmeses,… Un dany molt dur per a un país pobre. Ràpidament es va despertar una onada de solidaritat… però de la mateixa manera que va arribar va desaparèixer. El mateix havia passat anys abans a Haití… i a tants altres llocs. Fa ben poc diversos terratrèmols han fet trontollat l’Equador. Avui molt pocs recorden el terratrèmol del Nepal, o la de tants altres llocs. Nepal, Haití, Equador,… tenen encara molt per reconstruir!

Des de Caldes Solidària sempre hem defensat que davant les emergències humanitàries una vila petita i solidària com la nostra ha d’actuar amb serenitat. No tenim capacitat per ser transcendents en el primer moment, en canvi podem fer projectes de reconstrucció valuosos. Aquesta és la estratègia que estem seguint.

Des de Caldes fa anys vam donar suport a diferents projectes al Nepal, vam ajudar a la construcció de dos orfenats. Ho vam fer amb l’ONG Amics del Nepal. Un dels orfenats, on es van construir alguns mòduls amb finançament calderí és el de la ciutat de Bhimpedhi. El terratrèmol va afectar de forma molt important les cases d’aquesta ciutat, unes van quedar destruïdes, altres malmeses. Sortosament no va morir ningú. Vam oferir a Amics del Nepal el nostre suport.

El suport ofert va ser un estímul perquè Amics del Nepal s’atrevís a portar a terme un ambiciós projecte de reconstrucció i rehabilitació a Bhimpedhi. Van constituir un excel·lent equip de treball, d’una banda Amics del Nepal amb un profund coneixement de la realitat local, d’altra banda Base A una ONG de joves arquitectes i estudiants d’arquitectura i l’assessorament del Dr. Pedro Lorenzo, un professor jubilat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb una experiència difícil d’igualar treballant amb poblacions amb pocs recursos. El resultat està sent la construcció de diferents tipus d’habitatges amb tecnologia sismoresistent, i la rehabilitació d’habitatges malmesos. Però l’objectiu fonamental no és la reconstrucció o reparació d’un nombre limitat d’habitatges sinó la introducció de tecnologia sismoresistent perquè la població pugui construir o reparar les seves cases. Una part clau del projecte és la realització de tallers de formació i la creació d’un sistema logístic de distribució de materials. El projecte ha cridat l’atenció d’altres organitzacions i municipis, així a més a més dels recursos de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, de Caldes Solidària, d’Amics del Nepal i de la UPC s’ha rebut suport d’altres ONGs i institucions. Els recursos de Caldes han estat estratègics per fer néixer i créixer el projecte, ha estat i és un privilegi poder treballar amb un equip com aquest!

 

Lloc: Les Cases dels Mestres - - Caldes de Montbui

Horari: 19:00

Organitzador: Caldes Solidaria i Ajuntament de Caldes de Montbui

Preu: Entrada lliure